Eladó macska vásárlása akkor is, ha már van egy kutyánk?

Kiemelt hirdetések

Szent Bernáthegyi kiskutyák korrekt áron
Fajtatiszta kutya / Bernáthegyi
Matild, Mátyás, Maya és Márton Szent Bernáthegyi "kutyiabák" vagyunk. ...

Ajánlott hirdetések

Pointer kan fedez
Fedeztetés
Üdv!
9 éves fajtiszta (ám nem törzskönyvezett), remek kiállású, aktívan vadászó ...
Adonis gazdit keres
Menhelyek
Adonis 2010-es születésű, ivartalanított kan.

Adonis válási árva. ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Eladó macska vásárlása akkor is, ha már van egy kutyánk?

  

 Egy eladó macska vásárlásán gondolkodunk, és mindenki lebeszélne róla, mert már van otthon egy kutyánk? Vajon igazat kell adjunk nekik, vagy téves az a gondolat, hogy egy cica és egy kutya nem tud megélni ugyanabban a légtérben?

 

A terület védelmezése

Az igaz, hogy a macskák függetlenül a betolakodó méretétől, megvédik területüket. Tudják, hogy karmaikkal komoly sérüléseket okozhatnak, és ezt ki is használják. Emellett a kutyákról is tudjuk, hogy igencsak területvédőek, ezért is jelölik meg folyton a területüket, azt üzenve ezzel a többi állatnak, hogy tartsák a tisztes távolságot.
 

Engedelmesség

De tényleg le kell mondanunk az eladó macska megvételéről, vagy kiküszöbölhetőek ezek a problémák? Ha kölyök kutyánk van, akkor könnyebb lesz hozzászoktatni az új jövevényhez. A legfontosabb, hogy megtanítsuk engedelmeskedni a parancsainknak. A legtöbb esetben a kutya támad először, ezért résen kell lennünk, és egy határozott „nem”-mel rendre kell utasítsuk kutyusunkat.
 

Csak lassan...

Érdemes a következő lépéseket betartanunk, ha tényleg egy eladó macska megvásárlását fontolgatjuk. A vásárlás napján a kutyust előbb vigyük ki a házból, és engedjük el a cicát, hadd fedezze fel új otthonát. A cica ott fogja hagyni illatát mindenhol. Ezután vigyük be egy szobába, és ha lehet zárjuk be egy kis időre, amíg beengedjük a kutyánkat, hogy körbeszaglásszon. Meg fogja érezni a cica illatát, de az otthonhoz fogja társítani, így sokkal gyorsabban el fogja fogadni.
 
Számítsunk rá, hogy kevés a valószínűsége annak, hogy kutyusunk elsőre megszereti a kiscicát. Először valószínűleg megugatja, és el akarja majd zavarni. Ez teljesen természetes, ösztönös reakció. Ekkor kell mi határozottan fellépjünk, és utasítsuk kedvencünket, hogy hagyja abba ezt a viselkedést. Ha jól tanítottuk, szót fog fogadni, és meg fogja érteni, hogy a cica is a család része, és jól kell bánnia vele.
 
 
Mindenképpen várjunk míg a kutyus abbahagyja az ugatást, és megnyugszik, majd csak ezután engedjük közel a cicához, hogy megszagolgassa. Ha ez megtörtént, és a kutya nem ugat vagy morog, azt jelenti, hogy sikeres volt a bemutatkozás.
 
Végezetül még arra kell figyeljünk, hogy adjunk mindkét kedvencünknek elég időt, hogy egymáshoz szokjanak. Ne erőltessük őket az együtt játszásra, ha ők ezt nem akarják. Ha látjuk, hogy valamelyik hajlamos a másik tányérjából ennivalót csenni, és ez agresszív reakciót vált ki az eledel tulajdonosából, inkább etessük külön szobában őket, vagy más más időpontban.
 
Egyszóval, ha tényleg szeretnénk egy eladó macskát megvenni, gondoljuk végig, hogy ez mennyi fejfájással fog járni a következőkben, és csak akkor vigyük haza a cicust, ha biztosak vagyunk benne, hogy van elég türelmünk, hogy összeszoktassuk már meglévő kedvencünkkel.
Szerző: haziallat.hu
Dátum: 2011. június 5., 10:57