Ezekre figyeljünk kutyafuttatáskor

Kiemelt hirdetések

Ajánlott hirdetések

Eladó munkavonalas Német Juhászkutya kölykök!
Fajtatiszta kutya / Német juhászkutya
Eladó ordas munkavonalas Német Juhász Kiskutyák 9 hetesek koruknak megfelelő olt ...
Németjuci kutyusok eladók
Fajtatiszta kutya / Német juhászkutya
Eladó 5hetes németjuhász jellegű kiskutyák! 2kan 3szuka, oltva, féregtelenítve. ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Ezekre figyeljünk kutyafuttatáskor

  

A kutya mozgásigényének kielégítésére, a rendszeres testmozgásának biztosítására sokan a kerékpár melletti kutyafuttatást választják. Ezzel kapcsolatban azonban számos kérdés felmerülhet, mind kutyatartói, mind pedig jogi oldalról. Körbejártuk a témát.


 

Kutyatartás és testmozgás

A kutya intenzívebb edzésének elkezdésére csak a kutya egy éves kora után kerüljön sor, amikor a kutya teste, ízületei már teljesen kifejlődtek és csontjai is erősebbek, mint kölyökkorban. A jó kondíció nem csak a sportkutyáknak vagy a munkakutyáknak fontos, hanem minden kutya igényli a rendszeres és intenzív testmozgást, vagyis a futtatást. A futtatáshoz a legegyszerűbben igénybe vehető eszköz a kerékpár, hacsak nem tudunk a kutyával együtt gyorsan futni hosszú távon. Mielőtt belevágunk, győződjünk meg róla, hogy kerékpárunk megbízható. Nem mindegy ugyanis, milyen biciklivel futtatjuk a kutyát, jó megoldás lehet például egy kényelmes városi cruiserkerékpár.
 

Kutyafuttatás


Nagyon fontos, hogy a kutyát fokozatosan szoktassuk a kerékpárhoz, hiszen számára zavaró tényező lehet, hogy szorosan mellette van egy szerkezet, amit a lábunkkal tekerünk. Emellett mindig legyen a futtatás előtt bemelegítés is! Ez lehet az udvaron történő futkározás, hancúrozás, játék, ami azt a célt szolgálja, hogy a kutya izmai bemelegedjenek. Bemelegítés után a lefutott távok egyre hosszabbak lehetnek: kezdjük eleinte 3-400 méterrel, majd ahogy a kutya edződik, emeljük a táv hosszát is. Egy rendszeresen edzett kutya több kilométert is le tud futni naponta, ehhez azonban heti 3-4 alkalommal, a legjobb minden másnap edzenünk kutyánkat.

A kerékpárhoz szoktatás azért is fontos, mert futtatás közben laza pórázon kell tartanunk a kutyát, sőt azt sem árt megtanulnia, hogy akár póráz nélkül is tudjon a bicikli mellett haladni. Ha szeretnénk nagyobb biztonságban tudni a kutyánkat és magunkat is, akkor a pórázon követés a legmegfelelőbb módszer. Póráz nélkül csak olyan kutyát szabad kerékpárral futtatni, amely teljesen megbízható, fegyelmezett és minden szavunkra engedelmeskedik.

Ha olyan úton futtatjuk a kutyánkat, ahol más járművek is közlekedhetnek, akkor szükséges, hogy a kutyánkat ehhez is hozzászoktassuk, nehogy megijedjen, és az ijedtségtől balesetet okozzon. Nagyon fontos, hogy ilyen utakra csak akkor vigyük a kutyát, ha már minden lehetséges helyzethez hozzászoktattuk, és minket sem ér váratlanul, ha a kutyánk meglát egy macskát, ha kigurul egy labda az útra, ha jön egy autó vagy egy szirénázó mentőautó, amikre a kutyánk a megszokottól eltérően reagálhat, és ez ránk is kihathat, például egyensúlyvesztést okozva. Nagy felelősség hárul tehát a kutyatartóra, ha az utcára viszi kutyáját, ezt mindig tartsuk szem előtt: bármilyen kárt okoz is a kutyánk, azért mi vagyunk felelősségre vonhatók.

A kutyafuttatásra a legideálisabb a hűvös idő, tűző napon, nagy melegben ne futtassuk a kutyánkat, még akkor sem, ha csak ez az időpont a megfelelő számunkra. Lehet télen is futni a kutyával, ám ekkor a csúszós utak miatt legyünk még körültekintőbbek. Mivel teli hassal nem jó mozogni, ezért ügyeljünk arra is, hogy a mozgás inkább etetés előtt, mint után történjen. Közvetlenül futtatás után a kutya felhevült állapotban van, ezért ne adjunk neki hideg vizet. Várjunk egy kicsit, amíg kicsit lehűl a teste, és akkor is csak állott, nem hideg vízzel kínáljuk. 

És a jogi oldal...

A közúton történő kutyafuttatásra is a KRESZ szabályai (62. §) érvényesek, amely azonban tiltja a kerékpárral történő kutyafuttatást. Pontosabban a rendelkezés úgy szól, hogy ugyan a kutyát pórázon vezető személyre a gyalogosokra vonatkozó rendelkezések az irányadók, viszont további kitétel ezzel kapcsolatban, hogy "Az úton állatot olyan személy hajthat, illetőleg vezethet, aki az állatot irányítani képes és meg tudja akadályozni azt, hogy az állat a személy és vagyonbiztonságot veszélyeztesse."  Ráadásul itt kerékpárral való futtatásról van szó, így ebből leszűrhető, hogy kerékpárral közúton kutyát futtatni nem szerencsés. Így nehéz helyzetbe kerülnek azok a kutyatartók, akik szeretnék rendszeresen edzeni kutyájukat, ám ezt a fentiek értelmében közúton ezt valószínűleg nem tehetik meg. Aki mégis megteszi, az a rendőröktől vagy a közterület-felügyelőktől számíthat szabálysértési bírságra.

Hogy mit tehetünk? Keressünk elhagyottabb utakat, földutakat, települések határában lévő mezőgazdasági utakat. Ez a kutyának is jobb lesz, hiszen nem betonon fut, és nekünk is, hiszen sokkal nyugodtabbak lehetünk, mind a forgalom hiánya, mind a büntethetőség miatt is.

  

 

Szerző: ITE
Dátum: 2015. május 7., 11:45