Garázdaság bűntett elkövetése: kutyatartók figyelmébe!

Kiemelt hirdetések

Foxterrier
Fajtatiszta kutya / Fox terrier
5 hónapos kislány foxik 4db 1 db kisfiú, oltva! tőrzskönyv chip nélküliek!!! ...
Fajtatiszta Magyarvizsla kiskutyák foglalhatók!
Fajtatiszta kutya / Magyar vizsla
A képen látható törzskönyves,(egyedi) szülőktől, február 15-én születendő kicsik ...

Ajánlott hirdetések

Pitbull kiskutyák
Fajtatiszta kutya / Pit bull
Eladó 4 szuka és 1 kan pitbull kiskutyák. Törzskönyv nélküliek. ...
Mimóza a bújcimanó gazdát keres
Fajtatiszta kutya / Ír szetter
Helló világ!
Mimóza hercegnő, a nemesi származású kutyahölgy keresi társát, akiv ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Garázdaság bűntett elkövetése: kutyatartók figyelmébe!

  

Sokan nem is gondolják, hogy állattartónak, különösen kutyatartónak lenni egy sor felelősséggel is jár, és rengeteg szabály vonatkozik azokra, akik kutyatartásra adják a fejüket. Az állatok iránti felelősség tehát nem merül ki az állat etetésében és az oltások beadatásában, ennél sokkal komplexebb, és önhibánkon kívül is könnyen elkövethetjük a garázdaság bűntettét.


 

A felelős kutyatartás

A kutyatartásra, illetve bővebben az állattartásra vonatkozó felelősségek több jogszabályban is megtalálhatók, és mindegyiket figyelembe kell vennünk, ha teljes képet szeretnénk látni. Egyrészt az állatvédelmi törvény, a szabálysértési jogszabály, de a Polgári Törvénykönyv és egy kormányrendelet (egyedi azonosítás) is tartalmaz rendelkezéseket az állattartás felelősségeire vonatkozóan, és ehhez jönnek még hozzá a helyi önkormányzati vagy társasházi rendelkezések, szabályok.
 

Kutya jog - felelős kutyatartás


A jogszabályokban mind a megfelelő tartásra, mind a közterületen való például kutyasétáltatásra vonatkozóan vannak rendelkezések, amelyek megkötik a kutyatartók kezét. Az állatvédelmi törvény például előírja, hogy mindenki köteles a jó gazda gondosságával eljárni az állattartás során, és a póráz nélküli sétáltatás szabálysértési eljárást vonhat maga után. Általános szabály, bár nem mindenkinek egyértelmű, hogy a kutya vagy más állat által okozott károkért az állattartó vonható felelősségre. Ezt a felelősségét kimentheti, ha bizonyítani tudja, hogy az esetnél úgy járt el, ahogy az általánosságban elvárható, olvashatjuk itt.


 

Kutyák által okozott károk és a felelősség

Az állattartást illetően a leggyakrabban a kutyák által okozott károk fordulnak elő. Ha egy közterületen egy kutya megharap egy járókelőt úgy, hogy sem póráz, sem szájkosár nem volt rajta, akkor a bíróság egyértelműen a gazdát teszi felelőssé, csakúgy, mint ha egy udvarba benyitó látogatót harap meg egy szabadon lévő kutya. Ez utóbbi esetben a bírói gyakorlat szerint elvárható lett volna, hogy a kutyatartó zárva tartsa a kaput vagy legyen egy figyelmeztető tábla kihelyezve.

Ellenkező az eset akkor, ha a sértett a kutyát előzőleg uszította, bántotta vagy közel ment egy megkötött vagy kennelben tartott állathoz, ilyen esetben a bíróság egyedileg mérlegeli az esetet és mentesítheti is az állattartót a felelősség alól. 


 

A garázdaság

Garázdaságot akkor követ el valaki, ha a köznyugalom vagy a törvényes rend ellen vét, olyan erőszakos bűncselekményt követ el, amellyel másokban riadalmat vagy megbotránkozást kelt. A garázdaság két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ám ha ezt csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el, és öt évig ha fegyveresen vagy felfegyverkezve.

Néhány példa garázdaság bűntett miatt elítélt kutyásokra:

Nemrégiben Szeged belvárosában végződött garázdasággal két kutyatulajdonos vitája, amikor egy kés is előkerült. Egy férfi a kutyájával labdázott egy parkban, amikor megjelent egy 12 fős társaság 4 harci kutyával. Amikor a kutya odaszaladt a négy közül az egyikhez, akkor a társaság elengedte a harci kutyákat, akik harcba keveredtek egymással. A szóváltást követően az egyedül lévő férfi elmenekült, ám utána futottak, mire egy zsebkést rántott elő, hogy megfenyegesse a támadóit, akik így ott hagyták. Az esetet több kamera is rögzítette, és volt több szemtanú is, ám a férfi ellen garázdaság miatt indult büntetőeljárás.

Január végén történt egy szintén garázdaság bűntettét nagy valószínűséggel kimerítő eset a Hajdúságban, ahol egy kisgyerekre uszította kutyáját egy 43 éves férfi. Az apa feljelentésére a férfi beismerte a tettét.

Tavaly Somogy megyében lett garázdasági ügy egy kutyasétáltatásból, amikor egy parkban a két fél kutyái egymásra támadtak, amiből a sétáltatók részéről nagy veszekedés és bántalmazás lett.

  

Szerző: ITE
Dátum: 2015. április 8., 12:48