Így készül a jól nevelt kutya - az első lépések

Kiemelt hirdetések

Eladó Cane corso kölykök.
Fajtatiszta kutya / Cane corso
Gazdira várnak a képeken látható Cane corso kis kutyák. ...

Ajánlott hirdetések

Brienne rajongó, borzas szeretetgombóc
Menhelyek
Név: Töpi Brienne
Sorszám: 2019/136
Fajta: keverék, ír fakas jellegű
Nem: szu ...
Fajtatiszta jellegű labrador eladó
Fajtatiszta kutya / Labrador retriever
Fajtatiszta jellegű
8 hetesek rendszeresen feregtelenitve és oltva
Azonnal vihe ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

„Így készül” a jól nevelt kutya – az első lépések

  

Egy kutya érkezése sok boldog pillanatot hozhat egy család életében, ám ha nem megfelelően bánunk vele, legalább ugyanennyi bosszúságot is jelenthet. Ezt megelőzendően szeretnék pár hasznos tanácsot megosztani a kezdő vagy a problémás kutyák gazdáival. Sajnos gyakori, hogy kellő kutyás tapasztalat hiányában - illetve egy menhelyről érkező kutya esetében akár, már rejtetten is – kedvencünk rossz szokások rabjává válik. Ám ebben az esetben sem kell megijedni, hiszen egy kis odafigyeléssel orvosolható a probléma. Ha mi magunk nem bírunk ebünk vasakaratával, érdemes szakember segítségét kérni, akivel együttes erővel kijavíthatjuk ezeket a kellemetlen berögzüléseket, így közös erővel egy könnyebb, nyugodtabb kutyás életet teremthetünk magunknak és kedvencünknek.
 

 
Első lépésként fel kell térképeznünk, mi érdekli igazán kutyánkat, mivel tudjuk motiválni annak érdekében, hogy szívesen végrehajtsa a feladatokat, amiket kérünk tőle. Lehet ez egy kis jutalomfalat, vagy akár egy hőn szeretett játék. Mindkét esetben a jutalmazás elve ugyanaz: a helyesen végrehajtott feladat esetében ezekkel jutalmazzuk négylábú barátunkat. Abban az esetben, ha egyik jutalom sem kelti fel az érdeklődését, érdemes más ízű falatokat kipróbálni vagy az eleinte számára oly érdekes játékszert lecserélni. Probléma forrása lehet még a túlzásba vitt és nem kellő időben abbahagyott játék, hiszen ahogy mi emberek is úgy néha Ők is ráunnak dolgokra. Akár az is lehet, hogy csak „nem mozog eléggé” az a játék, a gazdinak meg kell tanulni zsákmányosat játszani. Ha a kutya végképp ránk se hederít, egy jó falatért biztos mindenre hajlandó lesz, tehát tanácsos áttérni a jutalomfalatkák alkalmazására.
 
A foglalkozás kezdeténél az első és legfontosabb feladat, hogy meghatározzuk, mit szeretnénk kutyánknak megtanítani, hiszen ha mi nem tudjuk, hogy mit akarunk, akkor a kutyánktól végképp nem várhatjuk el. Agility edzések során ez a probléma gyakran kiütközik, hiszen néha maga a gazdi sem tudja, hogy merre fut majd a kutyával ezért nem is tud pontos utasításokat adni, de erről majd bővebben máskor.
 
Következő lépésként vegyük kézbe a jutalmat (akár falat, akár játék kinek mi a kedve szerint) és próbáljuk meg kialakítani a kívánt végrehajtást.
Vegyünk egy példát:
Azt szeretnénk, hogy kedvencünk leüljön: jutalom az egyik kézbe, vezényszó elhangzik (hisz néma gyereknek az anyja se…), másik kezünkkel pedig egy kis segítséget adunk neki. Jelen esetben a farát a föld felé nyomjuk, majd amint leül, megjutalmazzuk. A jól végrehajtott feladat után jön az ismétlés. Fontos, hogy mindig csak a pontos cselekvést jutalmazzuk, mert a kutya nagyon gyorsan tanul és ugyanolyan fogékony a jóra és a rosszra egyaránt. Ha az elején jókor jutalmazunk, a későbbikben nem kell a hibák kijavításával bajlódnunk. Azt, hogy a feladatot hányszor kell elismételni teljesen a kutya „egyéniségétől” függ. Egyes kutyák néhány (6-8) ismétlés után tudják a kívánt feladat végrehajtását, másoknak többet kell gyakorolni. A gyakorlást még azelőtt fejezzük be, amíg a kutyánk el nem veszti az érdeklődését. Mikor látjuk, hogy a kutya megértette, mi kérünk tőle, néhány ismétlés után egy nagy játékkal, örömteli futkosással hagyjuk abba az aznapi gyakorlást, és másnap folytassuk. A folytatásnál, ha szükséges, lépjünk vissza a tanítási folyamatban egy szintet, tehát ha kell, mutassuk meg újra kedvencünknek a feladatot, utána könnyedén végrehajtja azt, az előző napi tanulás emlékeiből.
 
 
Az ilyen, pozitív megerősítés elvét követő tanítás esetén egészen kölyök korban, a családba érkezés első pillanatától gyakorolhatunk, hiszen minél előbb kezdjük a tanítást a későbbiekben annál könnyebb dolgunk lesz kutyánkkal.
Ne feledjük, hogy kölyökkutya esetében ezek a foglalkozások csak néhány percig tartanak jóval rövidebb ideig, mint idősebb társaiknál. A fiatalabbak esetében érdemes sok játékkal fűszerezni a foglalkozást. Fontos, hogy mindig nyugodt idegállapotban foglalkozzunk kutyánkkal, hiszen ha idegesek vagyunk, kutyánk azt megérzi, és szó szerint átveszi tőlünk ezt az idegességet, így megnehezítve a tanulás folyamatát.
 
Természetesen, ha idegesek is vagyunk attól még a napi rutin és egészségügyi sétát ne vonjuk meg kedvencünktől, csak fáradság és ingerültség esetén mást ne követeljünk ebünktől és ilyenkor lehetőség szerint ne tanítsunk neki semmit.
A továbbiakban csak a fantáziánk szabhat határt annak, mit szeretnénk megtanítani kutyánknak, mi lesz a következő trükk, amivel elbűvöli a családot vagy épp megkönnyíti a mindennapi együttélést.
 
Tapasztalt kutyakiképzőként az javaslom, ha többet szeretnének megtudni a tanulási folyamatokról, a könnyebb kutyás élet kialakításáról, mindenképp keressenek fel egy kutyaiskolát, ahol szakképzett kiképzők tudnak segítséget nyújtani az érdeklődőknek annak érdekében, hogy zökkenőmentes életünk legyen kedvencünkkel.

Camelot Kaposvári Kutyaiskola

 

Web:    www.kaposkutya.hu

 

E-mail: camelotkse@gmail.com

Szerző: Camelot Kaposvári Kutyaiskola
Dátum: 2011. március 2., 23:25