Kellemetlen lakótársak - a bolhák és kezelésük

Kiemelt hirdetések

Fajtatiszta Magyarvizsla kiskutyák foglalhatók!
Fajtatiszta kutya / Magyar vizsla
A képen látható törzskönyves,(egyedi) szülőktől, február 15-én születendő kicsik ...

Ajánlott hirdetések

Tibeti Mastiff  kan fedeztetést vállal Miskolcon
Fajtatiszta kutya / Tibeti masztiff
Fajtiszta gyönyörű 4 éves temperamentumos Tibeti Masztiff kan”Serpentin Color Bu ...
Pitbull  jellegű kiskutyák Eladók!
Fajtatiszta kutya / Pit bull
Eladó 4db gyönyörű Pitbull fajtatiszta jellegű kutyus! ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Kellemetlen lakótársak - a bolhák és kezelésük

  

Ha háziállatokat tartunk, akkor előbb-utóbb szembesülünk a bolhássággal és következményeivel. Ha észrevesszük az első jelet a kutyánkon vagy a macskánkon, akkor jobb, ha azonnal cselekszünk, hiszen ezzel kiirthatjuk ezeket a kellemetlen kártevőket, és megakadályozzuk a lakásban vagy a telken történő elszaporodásukat.


 

Hatékony védekezés - házi szerekkel is?

A bolhák azóta vannak jelen és jelentenek problémát, amióta háziállatot tartunk. A régi időkben nem árultak boltokban kapható bolhairtó szereket, ezért az emberek sokféle szert kipróbáltak, hogy mi lenne hatékony védekezés ellenük. Azt tapasztalták, hogy sikeresen lehet a bolhák számát csökkenteni almaecet és víz keverékével, ha egy rész ecetet két rész vízzel összekevernek, és ebben fürdetik meg a kutyát, vagy bekenik vele az érzékenyebb testtájakat. A bolhák - más rovarokhoz hasonlóan - szintén nem kedvelik az erős illatokat, így levendulaolajos vagy eukaliptuszolajos keverékkel is próbálkozhatunk.

Kutyafuttatás

 

Ha már komolyabb a probléma...

A bolhák meglehetősen szapora rovarok, így ha nem fedezzük fel időben a jelenlétüket, akkor háziállataink hamar teleszórhatják a lakást ezekkel a kis élősködőkkel, sőt a petéiket rendszerint a lakás különböző pontjaira rakják le, például szőnyegek szőrei közé, ülőgarnitúrába, vagyis a fertőzöttség még tovább nő. A bolha az ember vérét is előszeretettel szívja, ezért a saját érdekünkben jó, ha minél előbb szakemberekhez fordulunk, és bolhairtást végeztetünk velük. A teljes fertőzöttség megszüntetéséhez nem elég, ha egyszer levegyszerezik őket, sajnos az ismétlésre is szükség lesz. Tudnunk kell, hogy a bolha szívós rovar, és emiatt a szélsőséges időjárási viszonyokat is elviseli. Az utóbbi években tapasztalható enyhébb telek kedveznek az elszaporodásának, és olyan helyeken is megjelenhet, ahol azelőtt soha nem volt probléma.

A teljes bolhamentesítés nagy szakértelmet igényel, hiszen minden lehetségesen előforduló helyen és minden állapotában (pete, lárva, báb, kifejlett egyedek) el kell pusztítani ahhoz, hogy ne üsse fel újra a fejét a probléma. Ez átlagosan 2-4 hónapot is igénybe vehet, tehát türelemmel kell lennünk, ha bolhairtást kell elszenvednünk.


 

A bolha jelei

A bolhásság talán legszembetűnőbb jele, ha a kutyus vagy a macska rendszeresen vakarózik, de ez még nem jelenti azt, hogy bolhával van dolgunk, bár erős a gyanú. További jelek lehetnek, ha a kutya nyugtalan, a szőrét harapdálja, szőre fénytelen, akár még szőrhiányos foltok is kialakulhatnak. Ilyenkor mindenképpen fektessük le a kutyát, és vizsgáljuk meg közelebbről a szőrét: ha a szőre között bolhát látunk, vagy bolhaürüléket (apró, fekete, félköríves) találunk, akkor bolha kínozza. A legegyszerűbb a hasán észrevenni a bolhásság jeleit, ezért hatékonyabb a vizsgálat fekvő állapotban.


 

Örök veszély: az újrafertőződés

Azzal, hogy kiirtottuk a bolhát a környezetünkből, még egyáltalán nem dőlhetünk hátra, mint aki jól végezte dolgát. A kutya vagy a macska állandó veszélynek van kitéve az újrafertőződésre, főleg azok, amelyeket az utcán, parkokban sétáltatjuk vagy rendszeresen találkozik más kutyákkal, macskákkal. Ezért nagy a valószínűsége, hogy a bolha elleni kezelést rendszeresen meg kell majd ismételnünk, ezért ne tegyük el mélyre a bolhairtó cég telefonszámát!

 

 

Szerző: ITE
Dátum: 2015. október 6., 20:26