A kutya tanítása hasznos dolgokra

Kiemelt hirdetések

Szent Bernáthegyi kiskutyák korrekt áron
Fajtatiszta kutya / Bernáthegyi
Matild, Mátyás, Maya és Márton Szent Bernáthegyi "kutyiabák" vagyunk. ...

Ajánlott hirdetések

Fajtiszta Bullterrier kan elvihető
Fajtatiszta kutya / Bullterrier
Családi okok miatt megválnék szeretett 5 éves, fajtiszta, kan Bullterrieremtől. ...
Beagle
Fajtatiszta kutya / Beagle
Családi okok miat meg kel válnuk 9 hónapos Beagle fiú kutyánk tol (nem törzsköny ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

A kutya tanítása hasznos dolgokra

  

Amikor magunkhoz veszünk egy kis szőrgombócot, hirtelen ő kerül mindennapjaink középpontjába, és szeretnénk neki mindenből a lehető legjobbat adni. A kutya nevelés azonban nem egyszerű feladat! A kutyák igényeit fajtája válogatja, ezért nem árt még vásárlás/befogadás előtt utánanézni, hogy életünket milyen formában kell megváltoztatni, ha befogadunk egy kutyakölyköt.

 

Fajtától függetlenül minden kutyánál fontos, a gazdi­-kutya kapcsolata. Az a kölcsönös bizalom, ami egy életre szól, és amelyet harmadik félnek hiába is magyaráznánk... Ennek a kapcsolatnak az alapkövei bizonyos parancsokban és szokásokban rejlenek. A kiskutya érkezésekor máris hozzáláthatunk a neveléséhez, hiszen nevet adtunk neki: tehát meg kell tanulnia hallgatni rá.

A második lecke a behívás. Kutyánknak meg kell tanulnia, hogy ha nevén szólítjuk, oda kell jönnie hozzánk. Ez azért fontos, mert közös életünkben előfordulhatnak olyan veszélyes helyzetek, amikor első szóra vissza kell jönnie a kutyának, ilyen pl. ha a sétáltatás közben kiszalad az úttestre az eb.

A szobatisztaságra való nevelés bizonyára nem szorul magyarázatra, hiszen több mint egy évtizedig tervezzük a közös életünket, ki ne akarna ez idő alatt tisztaságban és egészségben élni?!
Következő fontos megtanítandó parancs a "nem!", és hasonló tiltó szavak, amiket olyan helyzetekben használunk, amikor valamit nem engedünk meg kedvencünknek, pl. amikor vacsorát készítünk és az eb a konyhában ólálkodik. A tiltószavakkal leszoktathatjuk őt a kunyerálásról, az idegenekre- és az ágyra ugrálásról, stb..
Az "ül" és "fekszik" parancsszavaknak bizonyos helyzetekben szintén hasznát vehetjük, hiszen ha egy kutyát leültetünk, és váratjuk, azzal azt tanítjuk neki, hogy ki kell várnia a sorát, vagy akár a parancsot az aktuális teendő elvégzésére.

Lényegben elérkeztünk az alap tanítani valók végéhez. Ha a fentieket megtanulja a kutya, és emellett a gazdi is alkalmazkodik az eb igényeihez, akkor igazi társra találunk egymásban.
Egyet azonban jegyezzünk meg! A kutya nem cirkuszi bohóc, ezért lehetőség szerint jól taníthatóságát értelmetlen mutatványok helyett fordítsuk inkább hasznos dolgokra! Kutyánkat ugyanis fajtájától függően a vadászattól a szarvasgomba keresésig, számtalan mindkettőnk számára előnyös feladatokra lehet megtanítani. Gondoljunk csak a legnemesebb feladatot űző kutyusokra, pl.: a vakvezető és az életmentő kutyákra. Ugye milyen okosak tudnak lenni a kutyák?!

 

Szerző: gazdikreceptje.hu
Dátum: 2015. április 21., 20:51