Kutyák láncon és panelban: mit kell tudnunk az ebek tartásáról?

Kiemelt hirdetések

Mudi kölykök
Fajtatiszta kutya / Mudi
Törzskönyvezett szülőktől mudi kölykök eladók március végi elvitellel. ...

Ajánlott hirdetések

Spániel-tacskó keverék kutya ingyen elvihető!
Fajtatiszta kutya / Tacskó
Spániel-tacskó keverék, 9 hónapos, kan kiskutya, oltási könyvvel, chippelve ingy ...
Spanyol vízikutya kölykök
Fajtatiszta kutya / Egyéb fajtatiszta kutya
6 hetes Spanyol vízikutya kölykök eladók.
1 lány és 3 fiú kutyus van még. ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Kutyák láncon és panelban: mit kell tudnunk az ebek tartásáról?

  

2016 januárjától életbe lépett az az állatvédelmi rendelkezés, mely szerint nem lehet az ebeket láncra verve tartani. Az új szabályozás igen sok vitát keltett, mind az állattartók, mind az állatvédők részéről érkeztek aggályok ezzel kapcsolatban. Körbejárjuk azt a kérdést is, hogy milyen rendelkezések vonatkoznak ránk akkor, ha társasházban szeretnénk kutyá(ka)t tartani.


 

Lánc, lánc, eszterlánc...

Egy település jegyzőjének eddig is volt éppen elég feladata, és már a településeken kószáló kóbor ebek begyűjtése, és kezelése is jócskán feladta nekik a leckét, idéntől ők lettek kijelölve állatvédelmi hatóságként a kutyák láncon tartásának ellenőrzése tárgyában is, ami ismét jócskán megnöveli a feladataikat.

A kutyatartásra vonatkozó szabályozás korábban úgy hangzott, hogy ha a kutya tartósan ki van kötve, akkor láncának legalább 4 méteresnek kell lennie, ám ezt idén januártól eltörölték, és helyette bevezették, hogy mostantól nem lehet tartósan láncon tartani a kutyákat. Ez a szabályozás meglehetősen sok ellenérzést váltott ki, hiszen most sok ember attól fél, hogy ha azokat a kutyákat, amelyek eddig láncra voltak kötve, elengedik, akkor azok akár veszélyeztethetik a környéken élők biztonságát, hiszen nem mindenki fogja ezentúl kutyáját kennelben tartani. Így pedig egyre több kóbor kutya lehet a településeken, ami még nagyobb problémát jelent majd a települések hatóságainak, és valljuk be, az állatoknak sem a legjobb ez a megoldás. A szabályozás kitér arra is, hogy a kutya gazdájának naponta egyszer ellenőrizni kell az ebet, mely szabályozás szintén ellenőrizhetetlen, és a korábban bevezetett chipezést sem ellenőrizte senki, illetve nem sok szankciót vont maga után az, ha chip nélküli kutyát találtak.

Több település jegyzője is mindenesetre kijelentette: nem fognak ellenőrizni, csak abban az esetben járnak el, ha panasz érkezik hivatalukhoz. A félreértések elkerülése végett: a jelenlegi szabályozás nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet láncon tartani a kutyákat, csupán tartósan nem lehet őket kikötni.

 

Kutyaház

 

Négylábúak társasházban

A kutyák tartásával kapcsolatos másik probléma a társasházban tartott ebekkel kapcsolatos konfliktusokból adódik, amelynek következtében egyre több társasház vezet be olyan rendelkezéseket és szabályozásokat, amelyek törvényellenesek, ám sokan ezt nem tudják, és emiatt alávetik magukat ezeknek a szabályoknak. Pedig a társasházak csak olyan szabályokat vezethetnek be, amely nem ellentétes a hatályban lévő állatvédelmi jogszabállyal.

Például egy társasház nem hozhat olyan rendelkezést, mely kötelezően előírja a szájkosár használatát a lépcsőházakban, mert ez ellentétes az említett kormányrendelettel. A póráz használatát ugyanakkor előírhatja (hiszen ezt a jogszabály is tartalmazza), ám nem tehet különbséget kutyafajták között. Ezen a területen is mindig a magasabb szintű jogszabály az irányadó, egy alacsonyabb rendű nem lehet azzal ellentétes. Szintén nem szabályozható az, hogy ki hány kutyát tarthat a lakásában (ezt gyakran az önkormányzatok is rögzítik rendeleteikben), hiszen a jogszabály úgy rendelkezik, hogy kutyánként legalább 6 négyzetmétert kell számukra biztosítani, így ha valakinek elég nagy a lakása, akár több kutyát is tarthat. A lakók beleegyezése sem szükséges ahhoz, hogy valaki kutyát tarthasson a saját lakásában, még akkor sem, ha a társasház önkényesen bevezette ezt a szabályozást!

Természetesen állattartóként oda kell figyelnünk a szomszédainkra, amennyiben társasházban lakunk, és szükségtelenül nem szabad megzavarni a nyugalmukat, ám mindkét fél részéről szükséges a tolerancia és a kölcsönös jó szándék. Ha most tervezünk lakást vásárolni, akkor előre tájékozódjunk akár Budapesten, akár Gyulán tervezünk eladó lakást vásárolni, kérdezzük meg a szomszédokat, mi a véleményük az állatok tartásáról, volt-e korábban konfliktusos eset a házban vagy a környéken, és inkább olyan lakást keressünk, ahol van pozitív tapasztalat a lakásban tartott kutyák tolerálásával kapcsolatban.

 

 

Szerző: ITE
Dátum: 2016. április 13., 21:53