Kutyatartás kertben, házban, emeleti lakásban...

Kiemelt hirdetések

Ajánlott hirdetések

Moggy könnyen kezelhető álomkutya
Menhelyek
Név: Moggy
Sorszám: 2019/139
Fajta: keverék,
Nem: kan
Születési idő: 2008. ...
Amerikai Akita fajtatiszta jellegű
Fajtatiszta kutya / Akita
Eladó 6 kan 1 szuka november 10-én születtek kiegyensúlyozott szülöktől akik a h ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Kutyatartás kertben, házban, emeleti lakásban...

  

A mögöttünk hagyott évtizedekben egyre népszerűbbé vált a lakáson belüli kutyatartás. Legyen szó bármilyen kutyafajtáról, a városi környezetben nevelt házikedvencek tartása nem kis kihívás elé állítja a kutyatartókat. Tartsunk vagy ne tartsunk kutyát lakásban? A kérdés eldöntéséhez és a lakáson belüli szakszerű kutyatartáshoz segítségünkre lehetnek azok a szakkönyvek, amelyekből összeállítottunk egy kis ízelítőt.


 

Valamennyi háziasított állatkedvenc befogadása előtt - így kutyatartás esetén is - választ kell adnunk azokra az alapkérdésekre, amelyek minden felelős állatbarátban fel kell, hogy merüljenek. Mielőtt tehát állatszeretetből, vagy gyermekünk vágyakozásainak engedve kutyát fogadunk otthonunkba, megkerülhetetlen az alapos tájékozódás. A kutyafajtától függően milyen tartástechnológiai körülményeket kell biztosítanunk: Miben különbözik a lakásban vagy a tágasabb életteret biztosító kertes házban tervezett kutyatartás? Milyen szükségletek kielégítését és problémák megoldását jelentheti a nagyra nőtt, vagy éppen az évek múlásával természetében megváltozó kutyafajta? Egyáltalán, milyen állat-egészségügyi problémákra, oltásokra és egyéb állatorvosi beavatkozásokra lehet majd szüksége házi kedvencünknek?
 

Kevesen tudják, de egyes fajtatiszta kutyáknak lehetnek az adott fajtára jellemző, egyes esetekben egy életen át kezelést igénylő "betegségei". A kutyatartás ráadásul sok időt igénylő felelősségteljes feladat és természetesen nem csupán a játék és a babusgatás lesz fontos házi kedvencünk számára. Lehet-e jó tehát az a kutyának, ha otthona egy emeleti lakás? Meghatározott feltételek teljesülése esetén természetesen igen! A lakáson belüli kutyatartást tervezők számára a rengeteg dilemma megválaszolására és az ideális tartástechnológiai feltételek biztosítására a kutyatartásról szóló modern könyvek valódi mankót jelenthetnek.

 

Kutya könyvet olvas

 

Miben segíthetnek a könyvek?


A lakásban megvalósuló kutyatartás problémáján kívül egyes szakkönyvek a kutyák szükségleteinek kielégítésében, az egyes kutyafajták természetének megismerésében, nevelésében is segítségünkre lehetnek. Az online könyváruházak és könyvesboltok kínálatában a kutyatartás általános vonatkozásairól szóló könyvek közül a népszerűségi rangsort Ryan Omeara: Csodálatos kutyák - Alapvető tudnivalók és érdekességek című munkája vezeti. A könyv a kutyákkal kapcsolatos alapvető tudnivalók kincsestára, amely egyúttal gyakorlatias válaszokat kínál az ideális kutya kiválasztásához, tartásmódjához, idomításához és természetesen ápolásához.
 

A kiadvány egyfelől azért népszerű, mert sok támpontot ad a számunkra leginkább testhezálló kutyafajta kiválasztásához. Megtudhatjuk belőle ugyanakkor azt is, hogy melyek a leghosszabb életű, a termetük alapján legkisebb vagy éppen legintelligensebb kutyafajták. A könyv alapvető munka azok számára, akik a kutyák elengedhetetlen felszereléseiről - etetőkről, itatóedényekről, nyakörvekről, pórázokról és más kiegészítőkről - szeretnének képet kapni.
 

A lakáson belül tartott kutyák mozgásigényének kielégítése és táplálása alapjaiban térhet el a szabadon tartott kutyákétól. Természetesen nekik is napi rendszerességű kiadós étkezésre és minden nap friss vízre van szükségük.  A kutyák táplálkozási szokásairól információkra vágyók számára valódi kincs lehet Anna Laukner: A kutya táplálása - egyszerűen, finoman, egészségesen című könyvecskéje. A könyv nem kizárólag rövidsége miatt tett szert nagy népszerűségre. Nem csak azt tudhatjuk meg belőle, hogy hogyan táplálhatjuk helyesen kedvencünket különböző életszakaszaiban. Képet kaphatunk a kutya táplálékszükségletéről is a legkülönbözőbb egészségi problémák felmerülése esetén.
 

Legyen szó a lakásban tartott kutyák higiéniájáról, fürdetéséről, neveléséről vagy éppen a házikedvencek oktatásáról, nem spórolhatjuk meg tehát azokat a szakkönyveket, amelyek mindannyiunk számára támpontot jelenthetnek a tudatos kutyatartás előtt felmerülő alapkérdések tisztázásához.

 

 

Szerző: ITE
Dátum: 2016. május 19., 20:38