A megfelelő póráz kiválasztása kutyánk számára

Kiemelt hirdetések

Golden Retriever
Fajtatiszta kutya / Golden retriever
Gazdit keresünk 13 éves Golden Retriever kan kutyusnak, családi okok miatt. ...

Ajánlott hirdetések

Kis kutyák
Fajtatiszta kutya / Pekingi palotapincsi
Palota pincsi keverék kis kutyák el adók.Már önállóan esznek. ...
Berni Pásztor kiskutyák keresik gazdijukato
Fajtatiszta kutya / Berni pásztorkutya
Oltva és féregtelenitve várja egy szuka és egy kan Berni Pásztor kiskutya új gaz ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

A megfelelő póráz kiválasztása kutyánk számára

  

 Mikor a póráz megvásárlásáról van szó, sok tényezőt kell figyelembe vennünk, ha tényleg a legmegfelelőbbet szeretnénk kedvencünk számára. Az első szempont mindig a kutyus mérete, és azé aki sétáltatja. Ha egy olyan kutya pórázt választunk, amely túl rövid, vagy éppen túl hosszú, kényelmetlen lehet az egész séta kedvencünk számára. Egy rosszul megválasztott hosszúságú póráz biztonsági okokból is veszélyes lehet. Egy magasabb ember mikor egy közepes termetű kutyát sétáltat, a póráz lehet hosszabb, hogy a kutyának legyen tere sétálgatni kedvére, de azért a még biztonságos távolságon belül legyen. Egy alacsonyabb gazdi akinek nagyobb termetű kutyája van, inkább egy rövidebb pórázt válasszon.

 
 
Ha számokban szeretnénk kifejezni a fentebb leírtakat, akkor azt mondhatjuk, hogy egy közepes termetű kutyának, amely körülbelül 15-25 kilogramm között van, és egy magas személy sétáltatja, körülbelül két méter hosszú és két centiméter széles pórázt ajánlott vásárolni. A 15 kilogrammnál kisebb testsúlyú kutyák számára elegendő egy körülbelül egy centiméter széles póráz, míg a 25 kiló felettieknek a 2,5 centi széles pórázok ajánlottak.
 
Nylon póráz
 
A nylonból készült pórázok a legelterjedtebbek, mivel ezek a legerősebbek közé tartoznak. Ha a kutyus hajlamos arra, hogy húzza gazdáját maga után, akkor ez a kutya póráz viszont nem lesz kényelmes. Ezek a pórázok inkább kölyök kutyák számára ajánlottak, mivel nehezebben tudják elrágni.
 
Flexi póráz
 
Az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak a flexi vagy automata pórázok, melyek bár nagyon előnyösnek tűnnek, nem minden helyzetben azok. Ha ilyen kutya pórázt használunk, nagyon figyelmesnek kell lennünk, hogy a kutyusunk ne sétálgasson el és gabalyodjon bele valamibe, emellett jó reflexekkel is kell rendelkezzünk, hogy leblokkoljuk a pórázt, ha a kutyus hirtelen olyasmit akar csinálni, olyan helyre akar szaladni, ahova nem lenne szabad.
 
Gyapjú póráz
 
Egy másik népszerű póráz fajta, a gyapjúból készült. Sokan döntenek emellett, hisz kicsivel olcsóbb, kényelmesebb, és elég tartós. Ezeket általában bármelyik kisállat kereskedésben megtalálhatjuk, többféle színben és mintázatban.
 
 
Bőr és fém póráz
A bőrből készült kutya pórázok kicsivel többe kerülnek, de tökéletesek a kutya tanításához, mivel elég erősek, és tartósak. A legkényelmetlenebb póráz a fémből készült, láncszerű póráz, mely emellett a legkevésbé népszerű is.
 
Függetlenül attól, hogy miből is készül az a bizonyos póráz, amit kutyusunk számára kiválasztunk, a legfontosabb, hogy a kedvencünk méretéhez és testsúlyához igazodjon a szélessége és hosszúsága. Akkor lesz a séta kellemes és kényelmes mind a kutya, mind a gazdi számára, ha a kutya póráz a legmegfelelőbb kedvencünk számára.
Szerző: haziallat.hu
Dátum: 2011. április 1., 20:35