Tacskó kiskutyák – miért őket válasszuk?

Kiemelt hirdetések

Ajánlott hirdetések

Golden retriever kan fedez
Fajtatiszta kutya / Golden retriever
Golden retriever kan kutya, fedez. ...
Cane Corso kölykök eladók
Fajtatiszta kutya / Cane corso
Eladó Cane Corso kölykök, oltva, folyamatosan féregtelenítve, oltási könyvvel, c ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Tacskó kiskutyák – miért őket válasszuk?

  

A tacskó kiskutyák igen népszerűek. Ezt a kis termetű kutya fajtát az 1600-as évek óta tartják számon, eredetileg vadász kutyának nevelték, majd később vált belőle hűséges társ, és egyben tökéletes kedvenc.
 
Testméret
Tacskó kiskutyák kétféle méretűek lehetnek: létezik a standard, normál méretű tacskó, és a miniatűr tacskó. Egy felnőtt, normál méretű tacskó testsúlya átlagosan 10 és 15 kilogramm között mozog. Egy miniatűr tacskó 4-5 kilogramm, és ha jó egészségnek örvendenek, nem nehezebbek 5.5 kilónál. A testformájuk miatt, amit sokszor neveznek hotdog formájúnak is, nagyon vigyázni kell, hogy ne lépjék túl a normális testtömeget, mert az extra kilók nagyon rossz hatással vannak a kutya hátára. A tacskó kölyök megvásárlása után már el kell kezdeni odafigyelni étrendjére, hogy később ne alakulhasson ki ilyen probléma.
 
 
Szőrzet
A tacskók szőrzete háromféle lehet: rövid, szálkás és hosszú. A rövid-szőrű tacskó kiskutyák bundája selymes és fényes, míg a szálkás szőrű tacskóké durvább és vastagabb. Utóbbiak szőrzete néhol hosszabb, így alakul ki a jellegzetes szemöldök és szakáll. A hosszú-szőrű tacskó kölyök bundája általában fényes és kellemes tapintású, mely a földet súrolja, és a legszebb a farokrészen.
 
Jellem
A tacskó kiskutyák kitűnőek lehetnek olyan gazdik számára, akik nem rendelkeznek nagy, kertes házzal. Apró termetük miatt tökéletesen beilleszkednek a panellakási környezetbe. Ezek a kutyusok nem fognak egész nap a házban rohangálni. Nekik elég egy rövid séta minden nap, hogy jól érezzék magukat, na meg persze némi játék is elengedhetetlen.
 
A tacskó kölyök ugatása még magasabb, de felnőtt korra elég méllyé válik majd, mely eltér a többi kis termetű kutya ugatásától. A tacskó kiskutyák vicces személyiségek, és nagyon játékosak. Kiváló családi ebek, nagyon meg tudják szeretni a gyerekeket, de adnunk kell nekik egy kis időt, hogy hozzájuk szokjanak. A legjobb, ha kiskoruk óta hozzászoktatjuk őket mindenféle korú társasághoz, így nem fogják magukat kellemetlenül érezni, ha gyerekekkel kell játszaniuk.
 
 
Tanítás
A tacskók nagyon lojálisak, és köztudottan igen erős kötelék alakul ki köztük, és aközt az ember között akit gazdájuknak tekintenek. Igazából ez az ember lesz az egyetlen, aki igazán jó eredményeket érhet el a későbbiekben, mikor a kutyus betanításáról lesz szó. A tacskó kiskutyák nagyon okosak, de sokszor makacsokká válhatnak, és problémákat okozhatnak gazdijuknak. Ez nem abból adódik, hogy nem elég intelligensek. Egyszerűen csak nem mindig látják értelmét visszahozni azt a bizonyos labdát. Meg kell mutatnunk nekik, hogy igenis van értelme: meg kell jutalmaznunk.
 
A jutalomfalatok nagyon sokat segíthetnek minden gazdinak, ha egy tacskó kölyökről van szó. Emellett, ne felejtsük el, hogy mint bármilyen ebhez, a tacskó kiskutyákhoz is nagyon sok türelem és szeretet kell – így válik majd belőlük odaadó és hűséges társ.
Szerző: haziallat.hu
Dátum: 2011. március 26., 19:48