Yorkit szeretnék!

Kiemelt hirdetések

Szent Bernáthegyi kiskutyák korrekt áron
Fajtatiszta kutya / Bernáthegyi
A St. Józsué kennel legifjabbjainak egyike, - Miranda baba vagyok, minőségi vérv ...

Ajánlott hirdetések

Gyönyörű Labrador kiskutyák eladók
Fajtatiszta kutya / Labrador retriever
Fajtiszta labrador kiskutyák keresik szerető új családjukat! ...
Yorkie kiskutyák
Fajtatiszta kutya / Yorkshire terrier
Sziasztok! Eladó gyönyörű normál méretű yorkie babák. ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Yorkit szeretnék!

  

Egyre divatosabb, ha valakinek kis termetű kutyája van. Ezek közé tartoznak a Yorkshire terrierek is. Az édes kis pofijukkal mindenkit levesznek a lábukról, és innen már csak egy lépés  a gondolat: "Yorkit szeretnék!"

Sajnos sokan felelőtlenül, átgondolatlanul vágnak bele  ennek a kívánságnak a megvalósításába. Bújják az interneten fellelhető apróhirdetéseket, újságok állat rovatait, bele sem gondolva abba, hogy egy élőlényt készülnek magukhoz venni. Legyünk tisztában azzal, hogy ő nem plüssállat, akit ha megununk a szoba egyik sarkába hajítunk. Etetni, itatni kell, és nem utolsó sorban foglalkozni, játszani vele!  Ha ezek az alapkövetelmények beleférnek mindennapjainkba, és még mindig úgy gondoljuk, hogy szeretnénk egy kutyust, akkor vegyük át, mivel is jár az, ha egy kis yorki költözik a családba.

 


Már a kiskutya kiválasztására nagy figyelmet kell fordítani. Divat volt egy időben a levágott farkú yorki, de az Európai Unióba való belépésünk  után az Unió törvényeinek értelmében tilos kutyát csonkítani egészségügyi indok nélkül. Mindenképpen tenyésztőtől kell vásárolni. Ezek névsora  megtalálható a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) honlapján.

8 hetes kora után szabad elvinni a kicsit. Ekkor már nem függ annyira az anyukájától. Nem csak tejet iszik, képes szilárd táplálékot is magához venni. A füle ilyen idős korban még nem biztos, hogy áll. Vannak, akiknek már 7 hetes korukban maguktól feláll a füle, de lehetnek olyanok is, akiknek több hónapos koruk ellenére sem. Ez függhet attól is, hogy milyen minőségű ételt kap, milyen genetikával rendelkezik, fogváltás időszakában van -e, mekkora a szőr a hallószervén, illetve milyen környezeti hatások érik.  Ezért is érdemes figyelmet fordítani a kicsi minőségi táplálására, illetve a fül tisztántartására.

Két hetes korától féregteleníteni kell, hat hetes korában kapja a parvovírus elleni első oltását. Innentől kezdve elég sűrűn kell oltásokra vinni, ami igencsak megterhelheti a pénztárcát. Ezzel mindenképp legyünk tisztában, ha egészséges kedvencet szeretnénk magunk mellett tudni.
Az első veszettség elleni oltás (14 hetes) előtt nem szabad utcára vinni a kicsit, ugyanis ilyenkor még nagyon fogékony a betegségekre. A leendő gazdi gyakran esik abba a hibába, hogy megengedi mindenkinek, hogy megsimogassa a kiskutyáját. Az első oltások előtt nem ajánlott simogattatni a kis kedvencet, ugyanis az embertől- és itt ki vannak emelve a gyerekek- nagyon sok betegséget szedhetnek össze.


Apropó gyerekek. Yorkshire terriert kisgyermek mellett nem szerencsés tartani. Termetüknél fogva mindig láb alatt vannak, és egy gyerek még nem tud rájuk kellő figyelmet fordítani. Adódhat olyan, hogy véletlenül rálép, rátolja az egyik játékát és eltöri ezzel a kiskutya lábát. Egy szóval balesetveszélyes.

Számoljunk azzal, hogy fiatal korára való tekintettel nem valószínű, hogy szobatiszta. Sok hirdetésben olvashatjuk, hogy "pelenkára szoktatva". Ez mit is jelent? Kezdetben biztosan csak annyit, hogy mindenre, ami hasonlít a kutyapelenkára szabad pisilni. A szőnyeget  -a kutya szemszögéből- semmi nem különbözteti meg a pelenkától. Legjobb, ha már egészen pici korától kezdve sűrűn ki van engedve az udvarra, illetve ha van egy konkrét hely a dolga elvégzésére. Ha sikerül a a kijelölt helyen maradni, akkor nagyon meg kell dicsérni. Viszont ha "baleset" történik, és megtaláljuk a sárga foltot a szőnyegen, szidjuk le, de semmi esetre se fenekeljük el. Közvetlenül az eset után kell jutalmazni, vagy letolni. Ugyanis, ha később vesszük észre a foltot a perzsán, és akkor szidjuk le, ő nem fogja tudni miért kapta azt!

 


Mint minden kutya, ők is nagyon szeretnek sétálni. Ha egyszer pórázra lett szoktatva, nincs menekvés, menni kell! Télen-nyáron. Nyáron nincs gond a meleggel,de télen a hideg ellen őt is óvni kell. Nincs aljszőre, ezért fázik hidegben. Egy téli kabát, vagy vízálló dzseki a yorkik gardróbjából sem hiányozhat. Ez őt nem zavarja, viszont hálás lesz érte, ha nem hagyjuk megfagyni a nagy hidegben. Sokan gondolják úgy, hogy egy öleb nem képes hosszú sétákra. Ez tévedés! Csak győzze a gazdi a tempót és a kilométert, ha yorkija van.

Kezdetben, mint minden kölyök kutya, ő is szétrágja ami a foga közé kerül. Érdemes kis játékokat adni neki, régi plüssöket, esetleg kutyaboltban vásárolni a labdától kezdve a csipogós malacon át  a jutalomfalat adagolókig mindent. Így majd szépen lassan megtanulja mi az, ami az övé, amit kedve szerint téphet.

A Yorkshire terrier az a fajta, akinek folyamatosan nő a szőre, ugyanakkor van egy nagyon jó tulajdonsága, hogy nem hullik, így nem botlik az ember folyton kutyaszőrbe a lakásban.
Sokan vallják, hogy a hosszú szőr  az ékszerük, így hagyják, had nőjön. Számolni kell azzal, hogy naponta sok-sok percet vesz igénybe a szőr ápolása. Ajánlott 5-8 hetente kutyakozmetikushoz vinni, aki elvégzi rajta a fazonigazítást. Fürdetés, nyírás, körömápolás egy helyen.

Először úgy tűnhet, hogy sok a gond a fajtával, de jobban belegondolva mindenféle kutya tartása hatalmas felelősséggel jár.Gondozni, szeretni kell őket.Tisztában lenni az igényeivel, tudni a gondoltait.Az igazán jó gazdi, egy tekintetből tudja majd mit szeretne a kutyája.
 Ha valaki olyan szerencsés, hogy gazdája lehet egy yorkinak, garantáltan a fajta szerelmesévé válik. Igazi családtag lesz majd, akinél odaadóbb, hűségesebb és játékosabb társat nem is lehetne találni.
 

Szerző: Forgó Szilvia
Dátum: 2011. szeptember 20., 12:04