Idejében változtassunk kutyánk rossz viselkedési szokásain

Kiemelt hirdetések

Golden Retriever
Fajtatiszta kutya / Golden retriever
Gazdit keresünk 13 éves Golden Retriever kan kutyusnak, családi okok miatt. ...

Ajánlott hirdetések

Eladó hófehér amstaff jellegű kiskutya
Fajtatiszta kutya / Staffordshire terrier
Eladó hófehér amstaff jellegű kiskutya. 4és fél hónapos fiú kutya. ...
Mopsz szukák
Fajtatiszta kutya / Mopsz
2db 3,5éves törzskönyv nélküli bézs mopsz szuka eladó, ár: 20000ft. ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Idejében változtassunk kutyánk rossz viselkedési szokásain

  

 Egyre több és több ember érzi át annak az örömét, hogy háziállata van. A kutyát tartják az egyik legjobb háziállatnak, mivel nagyon emberközeli, és sok mindent lehet vele együtt csinálni. Megtaníthatsz neki trükköket, kimehetsz vele sétálni, és ami nagyon fontos, hogy a legtöbb kutya hűséges barát is egyben.

 
Néhány kutya szereti próbára tenni gazdája türelmét. Teheti ezt azzal, hogy folytonosan ugat, harapdálja a szobában lévő tárgyakat, vagy lyukakat ás hátul a kertben. Egyik kutya tulajdonos sem szeretne ilyen viselkedéssel szembenézni, mert ez nem hogy csak idegesítő, de nagyon időigényes is, ha nem tudjuk helyesen kezelni a dolgot.
 
A legjobb akkor megvásárolni egy háziállatot, amikor még fiatal, mert így egyszerűbben alakul ki egy közelebbi kapcsolat közte és a gazdája között. Miután a kölyökkutyát elválasztották az anyjától, ő már csak a gazdája utasításaira, tanítására hagyatkozik. Ez az a pont amikor el kell kezdeni megszoktatni, néhány esetben ráerőltetni bizonyos dolgokat, viselkedést. Az egyik legtöbb problémával járó dolog a legtöbb kutyafajtánál az az, hogy olyan dolgokkal játszanak, amikkel nem lenne szabad nekik. Ezek lehetnek a házi papucsaink, kisebb játékok, de rosszabb esetben drága sálak vagy táskák is.
 
A kutya nem tud különbséget tenni a saját játékai, és a játéknak tűnő dolgok között elsőre, így mivel nagyon játékos, mindent ellop, megharapdál, stb. A gazdinak kell odafigyelni, hogy mi kerülhet a kedvence közelébe, és ha az mással is játszani szeretne, egy határozott „nem” sokat segíthet. Valószínűleg többször is el kell ezt majd ismételni, hogy a kutyába berögződjön a játék, és a nem játék fogalma, de így megakadályozzuk, hogy később még több gondot okozzon. Mikor az állat már idősebb, sokkal nehezebb változtatni a szokásain.
 
A kiskutya megvásárlása után előfordulhatnak kisebb balesetek a lakáson belül. A kiskutyák néha akkor és ott könnyítenek magukon, ahol éppen kedvük tartja. Ezt időben észre kell venni a gazdinak, és tenni kell ellene. Fontos, hogy nagyjából azonos időközönként kivigyük kedvencünket sétálni a friss levegőre még mikor kicsi, így ezt már akkor megszokja.
 
 
 
A tárgyak megharapdálása egy másik olyan dolog amivel sok kutya tulajdonosnak szembe kell néznie. Igazából a kutya nem megharapni akar valakit, hanem játszik és a játék hevében odakap az ember kezéhez. Ez igazából akkor a legzavaróbb, ha kisgyerekek is vannak a családban. Ez ellen a viselkedés ellen hamar tenni kell, nehogy később odáig fajuljon a helyzet, hogy nem tudunk idegeneket beengedni a lakásba, mert a kutya bárkit megharap. Figyeljünk oda a kutyusra, és szidjuk meg, ha ilyesmit csinál.
 
 
Minden családtag hihetetlenül fogja élvezni, ha egy kutyával bővül a család. Egy kis odafigyeléssel, türelemmel és elszántsággal meg tudjuk tanítani kedvencünket, hogy egy tökéletes társ legyen sok-sok évig. A kutyák viselkedésén nagyon sokat lehet változtatni, ha kellő módon fogunk hozzá. Adjuk meg kedvencünknek a megfelelő tanítást!

 

Szerző: Háziállat.hu
Dátum: 2011. január 13., 12:53