Mikor van szükségünk kutyakiképzésre?

Kiemelt hirdetések

Szent Bernáthegyi kiskutyák korrekt áron
Fajtatiszta kutya / Bernáthegyi
A St. Józsué kennel legifjabbjainak egyike, - Miranda baba vagyok, minőségi vérv ...

Ajánlott hirdetések

Jaffy totyogós, szeretetéhes apóka
Menhelyek
Név: Jaffy
Sorszám: 2016/41
Fajta: tacskó - puli keverék
Nem: kan
Születési idő: ...
Magyar vizsla
Fajtatiszta kutya / Magyar vizsla
3 éves fajta jellegű erős testalkatú magyar vizsla fedezésre keresi párját. ...

Cikkek Tanácsok kutyatartóknak témában

Mikor van szükségünk kutyakiképzésre?

  

A kutyákkal való együttélés nem mindig kezdődik problémamentesen, hiszen egy kölyökkutya még nem ismeri a „társas együttélés” szabályait. Ezekre nekünk kell megtanítanunk. Sok esetben egyszerűbb, ha egy kutyakiképző iskolát bízunk meg a kutya nevelésével, hiszen így mi magunk is könnyebben fogunk boldogulni vele a későbbiekben.


 

A kutya kiképzése, nevelése

A kutya tanítását mi magunk is elkezdhetjük, hiszen sok szakkönyv foglalkozik ezzel a kérdéssel, amelyből elsajátíthatjuk az alapfogásokat. Fontos, hogy a kiképzés végén egy jól nevelt, szófogadó, közlekedni tudó kutyát kapjunk „eredményül”. A legtöbb szakkönyv és kutyaiskola is alapelvének tekinti, hogy pozitív megerősítéssel, a motiváció felkeltésével nevel. Mi is akkor járunk el jól, ha ezekre az elvekre építjük kutyánk nevelését.
 

Kutyafuttatás


A legtöbb gazdinak azonban nincs mindig ideje arra, hogy saját maga képezze ki a kutyáját, mivel ez napi rendszerességet igényel. Ráadásul minél többet foglalkozunk a kutyánkkal, annál szebben fogunk haladni a nevelésével. Ha nincs erre időnk, akkor nyugodtan bízzunk meg egy kutyaiskolát a nevelési feladatok elvégzésével, hiszen ott szakemberek foglalkoznak a kutyával, így valószínűleg számukra sokkal hatékonyabb és eredményesebb a kutyával végzett munka.

A kutya tanításában is két dolog a legfontosabb, csakúgy, mint a gyereknevelésben: a következetesség és a fokozatosság. Ha ezen elvek alapján építjük fel a kutya nevelését, akkor a köztünk lévő érzelmi kapcsolat mélyül, és javul a kommunikációnk 

Milyen a jó kutyaiskola?

Fontos, hogy olyan kutyaiskolát válasszunk, amely magáénak vallja a fentiekben ismertetett elveket. A kutyánk számára a vele való foglalkozás, a kutyakiképzés mindig kellemes élmény legyen. Ha ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk, akkor inkább válasszunk egy másik kutyaiskolát. A tréner legyen türelmes és figyeljen arra is, hogy a kutya ne fáradjon ki túlzottan.

Eleinte csak egyszerűbb feladatokat oldjanak meg a kutyával, és lépésenként térjenek át a bonyolultabb, összetettebb feladatokra. A jól végzett munkának legyen mindig jutalma, így az edzés végén jutalmazzuk meg a kutyát például jutalomfalatokkal, hogy kellemes emlék maradjon számára a foglalkozás. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy ha büntetni akarjuk a kutyát, mert nem teljesített jól, akkor ez a büntetés minden esetben a jutalmazás elmaradása legyen.

Nem mindegy, hogy milyen a kiképző pálya. Mindig olyat válasszunk, amely körbe van kerítve és a legnagyobb része füves terület, hiszen így biztosítható a kutyák számára a szabad mozgás lehetősége. Emellett rendelkezik tanpályával, amely egy jól felépített akadálypálya, különböző feladatok végrehajtására, melyen vannak állandó és mobil akadályok is (pl. alagút, kínai nyári autógumikból épített akadályok, vízzel teli vödör, híd, közutakhoz hasonló felépítmények - sorompó, járda, sínek; lépcsősorok). Minél változatosabb egy pálya, annál jobb, hiszen annál több ingert biztosít a kutyánknak, így többféle feladatot tud elsajátítani.

Egy jó kutyaiskola tanfolyamának elvégzésével a kutyánk megtanul engedelmeskedni a rövid parancsszavaknak, és ha jól motiváljuk, akkor összetettebb feladatokat is képes lesz elvégezni. A motiváció folyamatos fenntartása nem egyszerű, ennek megoldása is a tréner feladata.

 

Szerző: ITE
Dátum: 2015. június 26., 23:38